Stát pozastavuje příjímání žádostí o dotace Zelená úsporám

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) a ministerstvo životního prostředí (MŽP) přerušují od konce října příjímání žádostí o dotace v rámci programu Zelená úsporám pro rok 2010. Hlavním důvodem je výrazný nárůst počtu žádostí v posledních měsících, které úřady potřebují překontrolovat a upřesnit sumu disponibilních prostředků. MŽP o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Podle posledních údajů SFŽP bylo dosud podáno přes 50.000 žádostí. Žadatelé mohou podávat své žádosti do pátku 29. října. Informace o vyhodnocení došlých žádostí budou známy do počátku února 2011.

"Program Zelená úsporám se stal u široké veřejnosti velmi oblíbeným a používaným nástrojem pro úspory energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech," uvedla náměstkyně MŽP Rut Bízková. "Vzhledem k vysokému počtu přijímaných žádostí je nutné překontrolovat jejich správnost a úplnost, vše vyhodnotit a všechny podané žádosti zpracovat. Je tak zaručeno, že žádosti budou řádně posouzeny a údaje zkontrolovány," dodala.

U zhruba poloviny žádostí o dotace pro panelové domy posouzených v uplynulých týdnech zaznamenalo MŽP různá pochybení. Žádosti obsahovaly chyby nejen technického rázu ale i ve věcné správnosti, a nelze je tedy připravit k projednání a odsouhlasení, uvedlo ministerstvo.

Obdobné zkušenosti má SFŽP u administrace žádostí k rodinným domům a zejména u solárních systémů. Dále pak jsou velmi časté žádosti o změny u typů podporovaných technologií a výrobků. Podle ministerstva je z toho zřejmé, že investiční akce nebyla připravena dostatečně pečlivě.

Program Zelená úsporám bude znovu pokračovat od února 2011. MŽP předpokládá další prodej emisních kreditů, jejichž výnos bude vložen do programu Zelená úsporám a v roce 2013 počítá také s využitím části povolenek prodaných v aukcích.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních jednotek, které byly dosud prodány ve smluvní ceně téměř 19 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK