Ekonom MMF: Kurz eura se blíží nadhodnocení

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 25. října (ČTK) - Kurz eura se nyní pohybuje těsně pod nadhodnocenou úrovní a jeho další zpevňování by mohlo podkopat ekonomický růst v eurozóně. Řekl to dnes na tiskové konferenci ve Varšavě ekonom Mezinárodního měnového fondu Bas Bakker.

"Euro je na úrovni, kterou označujeme jako blízko nadhodnocení. Silnější euro znamená pomalejší ekonomický růst (v eurozóně). Kdyby mělo dojít k dalšímu zhodnocování, byl by dopad větší, komentovat každodenní změny kurzu je však obtížné," řekl Bakker.

Euro v poslední době roste, protože z Evropské centrální banky vycházejí signály ochoty začít eliminovat měnovou stimulaci ekonomiky a normalizovat měnovou politiku. Dolar naopak výrazně slábne, protože americká centrální banka má naproti tomu v úmyslu svou měnovou politiku v reakci na slábnutí ekonomiky dál uvolnit. Pokles dolaru dnes pokračoval poté, co víkendové zasedání ministrů financí skupiny G20 se nedohodlo na korekci nynějšího směřování kurzů.

"Za jinak nezměněných podmínek platí, že čím bude euro silnější, tím bude růst exportu nižší. Kurz eura je však samozřejmě jen jedním z faktorů a záleží i na tom, co se děje s globálním růstem a s oživováním americké ekonomiky," řekl Bakker podle agentury Reuters.

Kurz eura dnes vystoupil na 1,4080 USD a na počátku října se dostal až na 1,4161 USD, což bylo maximum za osm a půl roku. Šéf francouzské centrální banky Christian Noyer minulý týden řekl, že označovat kurz eura za nadhodnocený je přílišným zjednodušením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK