Soud prohlásil konkurz na dětřichovskou firmu Thermolast

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dětřichov (Liberecko)/Brno 25. října (ČTK) - Brněnský soud prohlásil konkurz na firmu Thermolast. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku na www.justice.cz. Věřitelé mají čas do 20 listopadu, aby přihlásili své pohledávky. Výrobce plastových autodílů podniká v Dětřichově na Liberecku, kde zaměstnával 110 pracovníků. Většina z nich už podala výpověď, podnik jim dluží mzdy za srpen i září a zaplaceno zřejmě nedostanou ani za říjen, řekl dnes ČTK Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů v Libereckém kraji, která zaměstnance zastupuje.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení podali 10. října sami vlastníci firmy kvůli předlužení a neschopnosti dostát závazkům vůči věřitelům. Podle insolvenčního návrhu dluží Thermolast dodavatelům a bankám bezmála 180 milionů korun. Největšími věřiteli jsou banky, kterým firma dluží více než 142 milionů korun. Vedení firmy rovněž přiznalo, že kvůli nedostatku financí zastavilo veškeré platby, Thermolast navíc přišel o čtyři významné odběratele, a proto nepovažuje za možné řešit současnou situaci reorganizací. Vlastníci proto v návrhu žádali prohlášení konkurzu.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení zvažovali i zaměstnanci, kterým firma dluží mzdy, chtěli kvůli tomu dokonce stávkovat. Od záměru ale nakonec ustoupili, protože nechtěli poškodit klienty firmy. Někteří zákazníci si ovšem z podniku už odvezli formy, které jsou třeba na výrobu dílů pro automobily. Většina výroby se podle Šubrta zastavila.

Pro některé zaměstnance firmy je situace o to složitější, že byli přímo postiženi srpnovou bleskovou povodní a potřebují každou korunu. Krach firmy však se záplavami nesouvisí. Pro Frýdlantsko, které patří k hospodářsky nejslabším oblastem Libereckého kraje, je ale velmi nepříjemný. Firma patřila v regionu k významným zaměstnavatelům, novou práci budou tamní pracovníci hledat obtížně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK