Fed: Regulační orgány zkoumají praktiky zabavování nemovitostí

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. října (ČTK) - Americký dohled nad finančními ústavy začal zkoumat praktiky, které při zabavování nemovitostí kvůli nespláceným hypotékám uplatňují velké banky. Řekl to dnes šéf tamní centrální banky (Fed) Ben Bernanke. V minulých týdnech se objevilo podezření, že některé banky včetně těch prominentních zabavovaly nemovitosti na základě chybných rozhodnutí.

"Jsme znepokojeni zprávami o nesrovnalostech při zabavování domů v řadě velkých finančních institucí," řekl Bernanke na úvod konference, kterou sponzoruje Fed spolu s Federální společností pro pojištění vkladů (FDIC). Výstup z vyšetřování má být hotový příští měsíc.

Údajný kontroverzní postup při zabavování nemovitostí už mezi americkou veřejností vyvolal značné pobouření. Investoři se kvůli tomu začínají dokonce obávat, zda bankám nehrozí nové problémy, které by zhoršily jejich hospodaření.

Někteří pozorovatelé upozorňují, že hlášené nekalé praktiky, pokud budou prokázány, mohou ohrozit i samotný realitní trh. Jeho oživení je totiž stále dost křehké. Od ledna 2007, kdy se začaly projevoval první příznaky krize, bylo v celých Spojených státech zabaveny téměř tři miliony domů. Na trhy vytrvale klesají ceny a notně se zvýšil počet neprodaných domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK