Japonsko a Indie mají dohodu, která zvýší jejich vzájemný obchod

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. října (ČTK) - Japonsko a Indie podepsaly po téměř čtyřech letech jednání rozsáhlou dohodu, která zvýší jejich vzájemný obchod a investice. Smlouvu podepsali japonský premiér Naoto Kan a jeho indický protějšek Manmóhan Singh. Dohodli se také na tom, že urychlí diskusi o civilním využití jaderné energie.

Dokument snižuje cla na zboží od autodílů po bonsaje, zavádí opatření na podporu investic a řeší otázky práv duševního vlastnictví. Dohodu ale musí ještě schválit japonský parlament.

Uzavření takové smlouvy bylo prioritou pro Japonsko, které v tomto směru zaostalo za regionálním rivalem, Jižní Koreou. Díky dohodě se tak zmírní výrazná závislost Japonska na čínském trhu, když se vztahy mezi Pekingem a Tokiem zhoršily kvůli sporu o ostrovy a některé protijaponské protesty v Číně volají i po bojkotu japonského zboží.

Japonsko a Indie i přes velikost svých ekonomik spolu obchodují jen omezeně. Jejich vzájemný obchod za první pololetí roku dosáhl 7,7 miliardy dolarů (135 miliard Kč), což je jen jedno procento celkového japonského obchodu se světem. Obchod Japonska s Čínou proti tomu za stejné období dosáhl 176 miliard dolarů.

Kan a Singh se také shodli, že urychlí jednání o spolupráci v jaderné energetice. Japonské firmy by pak mohly do Indie vyvážet technologie pro jaderné reaktory a s tím související zařízení. Také tento krok by pomohl posílit japonskou ekonomiku.

Avšak odmítnutí Indie podepsat dohodu o nešíření atomových zbraní vyvolalo nesouhlas japonské veřejnosti s tím, aby Tokio v této otázce s Indií pokračovalo v jednáních. Kan se během jednání se Singhem ujistil, že Indie chápe pocity lidí v Japonsku, které jako jediný stát zažilo atomový útok, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK