Dolar oslaboval v reakci na výsledky víkendového zasedání G20

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. října (ČTK) - Americký dolar se dnes propadl na nové 15leté minimum vůči japonskému jenu. Oslabil rovněž vůči euru a dalším měnám. Reagoval tak na výsledky víkendového zasedání finančních představitelů skupiny zemí G20 v Jižní Koreji.

Dolar vůči jenu klesl o více než procento na 80,41 JPY. Později část ztrát smazal a prodával se za 80,55 JPY. Jednotná evropská měna vůči dolaru posílila o půl procenta na 1,4021 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, klesl o 0,6 procenta na 76,922 bodu, napsala agentura Reuters.

Nejvýznamnější země světa se podle závěrečného komuniké ze schůzky G20 zavázaly, že se vyhnou devalvacím měn směřujícím k získání konkurenční výhody a umožní, aby devizové kurzy stanovovaly tržní síly.

Dolar je již delší dobu pod tlakem kvůli očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v uvolňování měnové politiky, aby podpořila ekonomiku Spojených států. Pozornost se nyní soustředí na další zasedání Fedu, které se uskuteční příští týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK