O Bogdanku by mohla mít zájem i konkurence NWR z Polska

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 25. října (zpravodajka ČTK) - O uhelnou společnost Bogdanka ve východním Polsku by kromě těžařské firmy NWR mohla mít zájem i polská Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW). Dnes to v rozhovoru pro deník Puls Biznesu naznačil její ředitel Jaroslaw Zagórowski.

"Nevylučujeme, že podáme nabídku," uvedl Zagórowski. "Máme peníze. Pokud se na nás vedení Bogdanky obrátí s nabídkou, můžeme takovou investici rozvážit," dodal. JSW by podle něho zajímaly nejen zásoby uhlí v dole Bogdanka, ale i program rozvoje této uhelné společnosti. Podotkl, že se o celé záležitosti nebavil ani s vedením Bogdanky, ani s jejími akcionáři, ani s majitelem JSW, kterým je polské ministerstvo státního pokladu.

Jastrzebska Spólka Weglowa po třech čtvrtletích letošního roku hospodařila s čistým ziskem ve výši 741 milionů zlotých, loni v tom samém období měla ztrátu 437 milionů zlotých. Zaměstnává skoro 22.440 lidí. Společnost chce příští rok vstoupit na varšavskou burzu.

NWR spoluvlastněná českým finančníkem Zdeňkem Bakalou začátkem tohoto měsíce nabídla za jednu akcii Bogdanky 100,75 zlotého (asi 629 korun). Akcionáři firmy, v níž značný podíl mají penzijní fondy, ale tuto nabídku považují za nízkou. Stejného názoru je i vedení Bogdanky.

Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně. Bogdanka, která je kotovaná na varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK