Pražská burza první den týdnu rostla, akcie KB o více než 5 pct.

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Akcie na pražské burze první den v týdnu rostly, hlavní index PX zpevnil o 1,76 procenta na 1158,1 bodu. Zisky zaznamenala většina emisí, cenné papíry Komerční banky si polepšily o více než pět procent, vyplývá z výsledků burzy. Dařilo se i trhům ve středoevropském regionu.

"Začátek týdne je na akciových trzích ve znamení růstu, který podpořily zprávy z amerického realitního trhu," uvedl Josef Němý z Komerční banky. Dodal, že dobrá nálada se přenesla i na pražskou burzu. Největším tahounem byla podle něj Komerční banka, ale přidala se i většina ostatních titulů, zajímavého růstu se například dočkali také akcionáři energetické společnosti ČEZ.

Cenné papíry Komerční banky rostly o silných 5,31 procenta na 4125 korun, když obstaraly obchody za více než 549 milionů korun. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil, že analytici JPMorgan zvýšili cílovou cenu titulu ze 4200 Kč na 5052 Kč.

Burzu nahoru táhly také akcie energetické společnosti ČEZ, které posílily o 1,32 procenta na 766 korun. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance titul podporu dostal až v závěrečné aukci, když vyšla pozitivní data ze zámoří.

Dařilo se rovněž akciím těžařské firmy NWR, které se zhodnotily o 1,73 procenta na 223,20 koruny. O 1,34 procenta na 453 korun rostly cenné papíry mediální společnosti CME.

V červených číslech uzavřely pouze dvě emise, a to akcie developera ECM a sázkové společnosti Fortuna. Její akcie klesly o téměř procento na 105 korun a již druhý den obchodování tak uzavřely těsně pod svou upisovací cenou, poznamenal Němý.

Aktivita obchodníků byla mírně nadprůměrná. Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den přesáhl 1,414 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom podle informací serveru Patria Online 1,255 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK