Kuba dnes nabídla lidem možnost samostatně podnikat

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Havana 25. října (ČTK) - Kuba potvrdila velké ekonomické změny navržené minulý měsíc a nabídla lidem možnost samostatně podnikat. Vládní list Gazette dnes vydal téměř 100stránková pravidla regulace a u několika úřadů v hlavním městě se vytvořily fronty zájemců o licence na vlastní podnik.

Kuba oznámila v polovině září, že uvolní půl milionu lidí ze státního sektoru a převede je do soukromé sféry. Později zveřejnila seznam 178 povolání, v nichž se bude smět podnikat. Jsou to nejvýraznější ekonomické změny na ostrově od začátku 90. let minulého století. Pravidla se stala zákonem až po zveřejnění.

Opatření dovoluje Kubáncům od 17 let věku otevřít vlastní podnik, pokud mají v zemi trvalý pobyt; zažádat si můžou také o licence na více než jeden podnik. Své služby budou moci prodávat i státu, pro tento případ ale budou platit přísná pravidla pro transparentnost výběru, aby se předešlo korupci.

Zákon stanovuje nemocenskou dovolenou až na šest měsíců a mateřskou dovolenou na jeden rok, kdy podnikatelé nebudou muset po dobu bez příjmu odvádět daně. Pro privátní sektor zákon zavádí čtyři druhy daní a také úlevy daňového zatížení, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK