Japonské akcie kvůli silnému jenu opět klesly

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. října (ČTK) - Japonský akciový trh dnes kvůli silnému kurzu jenu opět mírně klesl a zopakoval pondělní výkon. Investoři jsou nadále opatrní, protože čekají na čtvrtletní hospodářské výsledky největších domácích firem. Index Nikkei 225 v závěru oslabil o 0,3 procenta na 9337,38 bodu.

Akcie byly po většinu dne bez větších změn a ve druhé polovině obchodování díky nákupům na termínovém trhu a zpětným nákupům "krátkých" pozic mírně zpevnily. Ke konci dne však převážil vliv silného jenu, který podkopává vývoz a tím celou japonskou ekonomiku.

Kurz dolaru na asijském devizovém trhu zůstal bez větších změn a vůči jenu se držel v blízkosti svého rekordního minima 79,75 JPY z roku 1995. Další růst jenu brzdí obavy z intervence, které dnes zvýšil japonský ministr financí Jošihiko Noda, když řekl, že Tokio v případě potřeby přijme rozhodné kroky. Euro se neudrželo v blízkosti osmiměsíčního maxima a sestoupilo zpět pod 1,40 USD.

Dolar k jenu oslabil až na 80,66 JPY a ke konci tokijského obchodování byl na 80,80 JPY, mírně pod pondělním závěrem. Vůči koši měn dolar oslabil o 0,2 procenta, proti euru však zpevnil o 0,1 procenta na 1,3947 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK