ÚOHS se více zaměří na kartely u veřejných zakázek

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. října (ČTK) - Novou prioritou antimonopolního úřadu jsou kartelové dohody v oblasti veřejných zakázek. Úřad už zahájil v této oblasti další správní řízení. Řekl to ČTK předseda úřadu Petr Rafaj. Do budoucna chce využít toho, že dohled nad hospodářskou soutěží i veřejnými zakázkami zajišťuje v ČR pouze jedna instituce, kterou je právě ÚOHS.

Přestože tento stav platí již od roku 1995, dosud se antimonopolnímu úřadu v této oblasti příliš nedařilo. Odhalil pouze jediný případ tohoto typu kartelu (tzv. bid-riggingu), tedy utajených dohod mezi jednotlivými uchazeči tendrů. V rámci globálního strojírenského kartelu uložil také dosud nejvyšší, téměř miliardovou pokutu.

Nedávno úřad pěti firmám uložil pokutu celkem 4,9 milionu korun za jejich dohodu v zakázce pro Vojenskou ubytovací a stavební správu v Litoměřicích. Firmy s pokutou nesouhlasí a odvolaly se proti ní.

Nyní ÚOHS zkoumá další případ a první výsledky šetření nasvědčují, že bude mnohem rozsáhlejší. "Tento případ kartelu je hodně zřetelný a bude hodně velký," uvedl Rafaj. Správní řízení bylo již zahájeno. Před dvěma měsíci také antimonopolní úředníci provedli razie ve čtyřech firmách, kde zajišťovali důkazy. Podle prvních signálů byli úspěšní. "Domníváme se, že se nebude jednat pouze o jeden případ dohody, patrně půjde o kartelové dohody na celém území republiky," řekl ČTK Rafaj. Podle něj případ není ojedinělý. Konkretizovat jednotlivé případy ale ÚOHS zatím nechce.

Zatímco důkazy v kartelu strojírenských firem měl ÚOHS od jednoho z účastníků dohody a v případě Litoměřic poskytla důležitá fakta policie, ostatní šetřené případy jsou podle Rafaje příkladem spolupráce jednotlivých sekcí ÚOHS, tedy veřejných zakázek a hospodářské soutěže.

Podle antimonopolního úřadu v současnosti řada zadavatelů není o kartelových dohodách mezi uchazeči dostatečně informována. Úřad proto pro příští rok připravuje 50 osvětových akcí. "Tyto kartelové praktiky se na trhu vyskytují v míře, kterou nedokážeme ani odhadnout," uvedl místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Podle něj mají být veřejní zadavatelé aktivní. Doporučuje jim komunikovat, zvyšovat povědomí o rizicích tajných dohod nebo nastavení podmínek zadávacích řízení pro maximální počet uchazečů. Mezi indicie, že se firmy na nabídkách domlouvají, podle něj patří například nepodání nabídky dodavatelem, který se běžně podobných tendrů účastnil, neočekávané odstupování ze soutěže, případně odstoupení vítěze nebo neobvykle malý počet uchazečů o zakázku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK