Britská ekonomika vzrostla o 2,8 pct, nejrychleji za tři roky

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. října (ČTK) - Britská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila meziroční tempo růstu na 2,8 procenta z 1,7 procenta v předešlém čtvrtletí a vykázala nejrychlejší expanzi za tři roky. V mezičtvrtletním srovnání se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,8 procenta, což dvojnásobně překročilo odhady analytiků. Plyne to z dnešních předběžných údajů britského statistického úřadu.

Růst ekonomiky táhlo stavebnictví, jehož produkce se proti druhému čtvrtletí zvýšila o 11 procent a zaznamenala nejsilnější nárůst od počátku roku 1988. Stavebnictví, které se na výkonu ekonomiky podílí jen šesti procenty, přispělo ke čtvrtletnímu růstu plnou čtvrtinou. Sektor služeb i průmyslu rostly mezičtvrtletně shodně o 0,6 procenta.

Ekonomové podle agentury Reuters čekali, že po mezičtvrtletním tempu 1,2 procenta ve druhém čtvrtletí se nyní tempo růstu zpomalí na 0,4 procenta. Pro příští rok se nadále čeká zpomalení expanze, protože začnou působit hluboké škrty vládních výdajů a zvýšení daně z přidané hodnoty, zatímco oživení ve stavebnictví bude zřejmě jen dočasné.

Poslední dvě čtvrtletí byla souhrnně z hlediska růstu nejsilnějším šestiměsíčním obdobím od první poloviny roku 2000, uvedl úřad. Relativně silný růst zmírní tlaky na centrální banku, od níž politici očekávají podporu ekonomiky novým programem nákupů vládních dluhopisů.

"Je to druhé čtvrtletní překvapení z hlediska růstu HDP po sobě a naznačuje to, že britská ekonomika je odolnější, než se mnozí obávali," řekl agentuře Reuters James Knightley z banky ING. Podle něj však slábnoucí dílčí indikátory z poslední doby vedou k opatrnosti.

"Údaje sice ukazují, že ekonomika měla ve třetím čtvrtletí více dynamiky, než se myslelo. V zásadě to však nemění náš názor, že růst bude do budoucna zřetelně zpomalovat v důsledku nástupu úsporné fiskální politiky, stále napjaté situace v úvěrech, pomalejšího globálního růstu a výrazných tlaků na spotřebitele," uvedl Howard Archer z IHL Global Insight.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK