Brüderle: Německo vážně postihuje nedostatek vzácných kovů

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. října (ČTK) - Německo vážně postihuje globální nedostatek vzácných kovů, prohlásil dnes německý ministr hospodářství Rainer Brüderle. Vláda by podle ministra měla chránit ekonomiku před spekulacemi se surovinami. Obavy z výpadku dodávek vzácných kovů vyvolalo omezování těžby a vývozu z Číny, jejíž produkce se na světové spotřebě těchto surovin podílí 97 procenty.

"Co se týče energetických zdrojů a vzácných kovů, kterých je stále větší nedostatek, těžce se nás to dotýká," řekl Brüderle. "Když převládají spekulace, ztrácí ekonomika základy a to škodí výrobním odvětvím," dodal ministr na konferenci o surovinách pořádané německou průmyslovou federací BDI.

Po zprávách, že Čína z politických nebo domácích ekonomicko-strategických důvodů omezuje produkci a vývoz vzácných kovů, se pozornost světa upřela na tento sektor. Jde o 17 minerálů jako europium, lanthan nebo neodym s magnetickými, luminiscenčními a dalšími vlastnostmi, pro něž se používají v elektronice, energetice obnovitelných zdrojů nebo vojenských technologiích.

Na problém záměrného vyvolávání nedostatků některých surovin upozornil na konferenci v Berlíně i šéf Světové obchodní organizace Pascal Lamy. Omezení exportu vede nevyhnutelně k deformacím a poruchám a globální instituce by podle něho měly spolupracovat na společném přístupu k problematice surovin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK