Erste Bank podle odhadů zůstal zisk přibližně na loňské úrovni

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Rakouská Erste Bank, která vlastní Českou spořitelnu a jejíž akcie se obchodují na pražské burze, vykázala za tři letošní čtvrtletí podle odhadů analytiků oslovených ČTK čistý zisk mezi 713 až 728 miliony eur (17,5 až 17,9 miliardy Kč). Loni za stejné období měla bank zisk 720 milionů eur. Erste Bank zveřejní výsledky v pátek 29. října před otevřením trhu.

"Třetí čtvrtletí letošního roku by v bankovním sektoru střední a východní Evropy a potažmo i u samotné Erste mělo potvrdit trendy naznačené v první polovině 2010 - tedy stagnaci úvěrových portfolií, solidní oživení výnosů z poplatků, stabilizaci kvality úvěrových portfolií v některých regionech (Rakousko, Česko), pokračování problémů v Rumunsku a Maďarsku a provozní náklady pod kontrolou," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Kromě samotných dat o hospodaření přitom neočekávají analytici od vedení banky žádné významnější zprávy. "Hlavním faktorem pro další vývoj akcií tak bude celkový sentiment trhu," uvedl analytik Atlantik FT Milan Lávička. Akcie Erste Bank se na pražské burze obchodují kolem 800 korun za akcii.

Čistý úrokový výnos podle odhadů stoupl o přibližně pět procent na zhruba 4,04 miliardy eur. Příjmy z poplatků a provizí se zvýšily zhruba o desetinu na 1,45 miliardy eur. "Do role hlavního tahouna provozních výnosů se u Erste již v předchozích čtvrtletích dostaly výnosy z poplatků a provizí. Tento trend zřejmě pokračoval i ve třetím čtvrtletí," uvedl Hatlapatka. Provozní náklady skupiny klesly zhruba o procento na přibližně 2,8 miliardy eur. Provozní výnosy stouply o zhruba tři procenta na 5,8 miliardy eur.

Erste Bank je jednou z nejsilnějších skupin ve středoevropském regionu. Poskytuje finanční služby 17,5 milionům klientů v 3200 pobočkách v osmi zemích. Do skupiny Erste patří vedle České spořitelny Slovenská sporiteľňa. Banka rovněž působí v Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku nebo na Ukrajině.

Odhad čistého zisku za tři čtvrtletí 2010

Společnost Čistý zisk 1-3Q (mil. eur) Meziroční změn v pct. Cyrrus 713 - 1 % Atlantik FT 728 1,1 % Patria Finance 728 1,1 %

Zdroj: Společnosti

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK