Senát možná oddálí přístup firem s anonymními akciemi k zakázkám

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Senát možná oddálí obnovení přístupu firem s anonymními akciemi k veřejným zakázkám. Hospodářský výbor dnes horní komoře doporučil schválit původní verzi poslanecké novely, nikoli její kompromisní podobu, která zachovává určitá omezení pro společnosti s akciemi na majitele. Senátní výbor pro veřejnou správu žádné doporučení nepřijal.

O osudu novely rozhodne až Senát jako celek na schůzi ve středu. Pokud se rozhodne pro původní verzi, návrh se vrátí do sněmovny k novému rozhodnutí.

Novela má zrušit sporné ustanovení, které vylučuje akciové společnosti s akciemi na majitele, respektive doručitele, z účasti ve veřejných tendrech. Cílem tohoto ustanovení bylo vyjasnit vlastnickou strukturu společností, které se o veřejné zakázky ucházejí. Zároveň ale z tendrů vyloučilo společnosti s akciemi na majitele, kteří jsou veřejně známi. Navíc znemožnilo účast v zadávacích řízeních firmám z jiných zemí EU, které vznikly podle platného práva domovského státu.

Sněmovna novelu schválila v kompromisním znění, na kterém se dohodla vládní koalice s opoziční ČSSD. Tato podoba, kterou sociální demokraté ani komunisté nakonec většinově nepodpořili, by měla zachovat určitá omezení. Akciové společnosti by například musely zadavatele informovat o všech svých akcionářích, kteří vlastní víc než deset procent akcií.

Takto upravená novela podle odborníků z protikorupčního hlediska nic nevyřeší, stejně jako předchozí novela. "Otázkou je, jak budou společnosti zjišťovat akcionáře s více než desetiprocentním podílem a jak bude možné plnění této povinnosti kontrolovat. Vlastnictví akcií na majitele se může snadno měnit ze dne na den a těžko lze proto prokázat, že prohlášení z konkrétního dne bylo lživé," uvedl například partner advokátní kanceláře Ambruz & Dark Jan Spáčil.

Novela má být přechodným řešením do doby, než bude schválena širší změna zákona o veřejných zakázkách, která má podle jejích tvůrců přinést skutečnou transparentnost do zadávání zakázek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK