Na realitní trh v ČR vstoupila španělská skupina Azora Europa

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Na český realitní trh vstoupila španělská investiční skupina Azora Europa. Jejím prvním obchodem v Česku je nákup kancelářské budovy Louvre v Praze 5 od developerské firmy Mayfield. Hodnota transakce je deset milionů eur (asi 246 milionů korun). Oznámila to dnes poradenská společnost King Sturge, která španělskou firmu při obchodu zastupovala.

"Akvizice budovy Louvre španělskou investiční skupinou Azora Europa je jeden z prvních obchodů posledního čtvrtletí roku 2010. Věříme, že je znamením návratu zahraničních investorů na český realitní trh," uvedl ředitel King Sturge Angus Wade.

Budova Louvre má 4500 metrů čtverečních kancelářských ploch. Mezi hlavní nájemce patří ruská ropná společnost Lukoil a Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Azora Europa vstoupila na středoevropský trh v roce 2007. Ve Varšavě vlastní dvě kancelářské budovy. O nákupu dalších nemovitostí v regionu jedná.

Dalším dnes oznámeným realitním obchodem je akvizice kancelářského centra Longin Business Center v centru Prahy tuzemskou skupinou CPI. Od firmy Invesco Real Estate ho koupila za 724 milionů korun.

V letošním roce panuje na českém trhu podnikatelských nemovitostí výrazně čilejší ruch než v roce 2009. Za tři čtvrtletí koupili investoři podle čísel King Sturge v Česku nemovitosti za 321 milionů eur, tedy asi za 7,9 miliardy korun. Za stejné období roku 2009 to bylo 130 milionů eur.

Odlišná čísla má konzultantská firma CB Richard Ellis. Podle jejích dat se na tuzemském trhu od ledna do konce září uskutečnily obchody s komerčními nemovitostmi za 272 milionů eur, což je kolem 6,7 miliardy korun. Za první tři čtvrtletí 2009 podle CB Richard Ellis činily realitní investice v Česku 121 milionů eur.

"Poslední kvartál roku obyčejně vykazuje nejvyšší objemy transakcí. Pro rok 2011 očekáváme pokračování v trendu mírného zlepšování situace na trhu s komerčními nemovitostmi, i když nadále platí, že dochází jen k mírnému oživení," řekla ČTK analytička CB Richard Ellis Katarína Turňová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK