Dolar stoupl kvůli nejistotě ohledně měnové politiky v USA

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. října (ČTK) - Americký dolar dnes posílil kvůli nejistotě investorů ohledně rozsahu dalšího uvolňování měnové politiky ve Spojených státech. Euro kleslo poté, co se v pondělí nedokázalo udržet nad hranicí 1,4 USD.

Kolem 15:00 SELČ jednotná evropská měna vůči dolaru oslabila o 0,4 procenta na 1,3902 USD. Dolar vůči japonskému jenu stoupl o 0,7 procenta na 81,33 JPY poté, co se v pondělí propadl až na nové 15leté minimum 80,41 JPY, napsala agentura Reuters.

Dolar je již delší dobu pod tlakem kvůli očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v uvolňování měnové politiky, aby podpořila ekonomiku Spojených států. Investoři teď ale kvůli nejistotě ohledně rozsahu opatření Fedu své sázky na pokles dolaru omezují. Jejich pozornost se nyní soustředí na další zasedání Fedu, které se uskuteční příští týden.

Švédská koruna oslabovala poté, co švédská centrální banka Riksbank, která dnes zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, uvedla, že další růst sazeb bude pozvolnější, než se očekávalo. Britská libra naopak posílila díky překvapivě příznivým údajům o vývoji britské ekonomiky ve třetím čtvrtletí.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK