ČAP: Pojišťovny vybraly do konce září na pojistném o sedm pct víc

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Tuzemské pojišťovny vybraly za tři čtvrtletí 2010 na pojistném 111,5 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 7,3 procenta. Životní pojištění stouplo o 19 procent, naopak neživotní kleslo o 0,6 procenta. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Za rok 2009 pojistný trh vzrostl o 2,5 procenta na 140 miliard korun.

Průběžné výsledky potvrzují podle výkonného ředitele asociace Tomáše Síkory předchozí trendy. Nadále výrazně roste prodej jednorázového životního pojištění a mírně klesá předepsané pojistné u neživotního pojištění s výrazným poklesem především v pojištění motorových vozidel. U něj objem předepsaného pojištění klesl meziročně o více než šest procent.

Za první tři čtvrtletí proti stejnému období loni přitom stoupl počet smluv v pojištění motorových vozidel o téměř dvě procenta, což je důkazem oživování ekonomiky a s tím spojeným nákupem vozů. Podíl na růstu smluv povinného ručení má prý i aktivní vymáhání dluhů za nepojištěné vozy České kanceláře pojistitelů. Na druhé straně však výrazně klesl objem předepsaného pojistného.

"Jednoznačným důvodem poklesu předepsaného pojistného u pojištění motorových vozidel je tlak spotřebitelů na cenu pojistného, respektive vysoké konkurenční prostředí mezi pojistiteli,“ uvedl Síkora. Otázkou však podle něj je to, jak dlouho tento trend ještě vydrží vzhledem k výraznému růstu škod na zdraví a v některých případech i rozšířené nabídce pojistitelů kvalitnějších asistenčních služeb.

Zvýšený zájem trhu lze sledovat v pojištění majetku. "V letošním létě nás živly skutečně nešetřily, což přimělo pravděpodobně občany přehodnotit svůj postoj k pojištění majetku a sjednat si pojistnou ochranu,“ upozornil Síkora. Z pohledu kvality pojistného krytí ale podle něj o žádný významný pozitivní posun nejde. Trend "podpojištění", kdy pojistná částka ve smlouvě je nižší než pojistná hodnota majetku, podle něj stále trvá.

Nadále prý rovněž pokračuje silný trend v životním pojištění, a to růst prodeje produktů s jednorázově placeným pojistným. Ze srovnání dynamiky obchodní produkce počtu nových smluv s celkovým počtem spravovaných smluv životního pojištění lze odvodit, že se v tomto pojištění i přes tempo růstu nových smluv snižuje celková pojištěnost občanů, přestože průměrná pojistná částka na novou smlouvu je vyšší.

"Obávám se, aby příčinou tohoto jevu nebyla zvýšená aktivita zprostředkovatelů pro předčasné ukončování smluv životního pojištění a zakládání smluv nových nebo přesun zdrojů do jiných finančních produktů. Na takových rozhodnutích zpravidla klient prodělává,“ poznamenal Síkora.

Vedoucí postavení v rozdělení podílů pojistného trhu si i nadále drží Česká pojišťovna (24,5 procenta) a Kooperativa (20,5 procenta). Třetí největší pojišťovnou z pohledu předepsaného pojistného je Allianz se 7,5 procenta, následovaná ČSOB Pojišťovnou s podílem 7,0 procenta. Komerční pojišťovna se 6,5 procenta je pátá, Generali s podílem 6,2 procenta šestá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK