Kvůli sankcím EU asi bude uzavřeno plynové naleziště BP u Skotska

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. října (zpravodaj ČTK) - Sankce, které uvalila Evropská unie na Írán kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu, asi povedou k uzavření naleziště plynu Rhum u Skotska. To vlastní společně Írán a britská společnost BP. S odvoláním na unijní instituce o tom dnes informovala agentura Reuters.

Sankce by měly začít platit ve středu. Jejich cílem je vyvinout na Teherán další tlak, který by ho měl přinutit k návratu k jednacímu stolu kvůli jeho programu na obohacování uranu. Vést by ale mohly i k uzavření naleziště ležícího asi 390 kilometrů severovýchodně od Skotska, na jehož rozvoji BP od roku 2003 spolupracuje s jednou íránskou energetickou společností.

"Britské úřady informovaly (Evropskou) komisi, že legislativa zahrnující íránské sankce pravděpodobně způsobí uzavření tohoto naleziště," řekl jeden z mluvčích unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonové.

Podle něj to ukazuje, že jsou britské úřady připraveny přistoupit k nesnadným rozhodnutím, která jsou nezbytná k tomu, aby byly sankce vůči Íránu účinné.

Sankce odsouhlasené v červenci jsou cíleny i na investice do oblasti těžby ropy a plynu. Obsahují mimo jiné zákaz předávání technologií Íráncům či zákaz technické pomoci.

Opatření jdou výrazně nad rámec sankcí, které v červnu přijala Rada bezpečnosti OSN. Zaměřeny jsou hlavně na íránskou energetiku, některé se ale dotknou i zahraničního obchodu této země nebo jejích bank. Teherán toto rozhodnutí kritizoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK