Ropa smazala ztráty a vrátila se k mírnému růstu

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 26. října (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se v průběhu dnešního obchodování snižovaly, později ale ztráty smazaly a začaly opět zvolna růst. Ve výraznějším zpevnění jim bránil sílící dolar, který koriguje dlouhou sérii poklesů, ale i horší výsledky hospodaření některých klíčových firem.

Krátce před 18:00 SELČ se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 83,60 USD, a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší o čtvrt procenta. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zdražil v podobném rozsahu a dostal se nad 82,60 USD.

"Zdá se, že americký dolar dál silně koreluje s trhem ropy. Poslední pokles kurzu dolaru totiž pomohl, aby ceny ropy zůstaly přesvědčivě nad 80 dolary za barel," uvedli analytici finanční společnosti Sucden Financial, které citovala agentura AP. Dolar se vůči euru vrátil pod 1,40 USD, kde se zatím drží.

Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, během dopoledne ale všechny ztráty smazaly a přechodně se ocitly v zisku. Později oscilovaly v blízkosti předchozího závěru.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 83,67 83,54 New York - Nymex WTI prosinec 82,67 82,52

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK