U.S. Steel je překvapivě ve ztrátě, zaznamenala i pokles poptávky

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pittsburgh/New York 26. října (ČTK) - Největší americká ocelárna United States Steel ve třetím čtvrtletí překvapivě hospodařila se ztrátou. Vedení podniku navíc upozornilo, že na většině trhů, kde firma působí, ve čtvrtletí byla znát i slabší poptávka. Čisté tržby se nicméně zvýšily o 60 procent na 4,5 miliardy dolarů (zhruba 80 miliard Kč).

Čtvrtletní ztráta činila 51 milionů dolarů (téměř 907 milionů Kč), a snížila se tak z předchozích 303 milionů dolarů, kde byla před rokem. Ztráta na jednu akcii pak dosáhla 35 centů, zatímco před rokem činila 2,11 USD. Firma byla naposledy v zisku v roce 2008.

Akcie U.S. Steel na další ztrátu reagovaly propadem o pět procent a spadly pod 40 dolarů. Později sice ztrátu zredukovaly, i tak ale byly až o čtyři procenta níže.

Firma zároveň varovala, že čtvrté čtvrtletí pravděpodobně nebude lepší. Hospodářské vyhlídky v Severní Americe i v Evropě jsou totiž podle vedení podniku nejisté. U.S. Steel mimo jiné vlastní bývalé slovenské ocelárny VSŽ Košice, nyní U.S. Steel Košice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK