USA prověřují otázky bezpečnosti v provozu malých aerolinií

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. října (ČTK) - Spojené státy zjišťují, zda dohody o společném prodeji letenek mezi velkými a malými aeroliniemi dbají i na zajištění bezpečnosti letů. Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) dnes otevřel dvoudenní fórum, během nějž chce zjistit, jak jsou ve smlouvách o takzvaném code-sharingu ošetřeny otázky bezpečnosti provozu u menších partnerských aerolinií.

Jedním z případů, které k tomu úřad vedly, byla loňská kolize letu 3407 z Floridy do New Yorku společnosti Continental Airlines, kdy poslední část letu z Newarku v New Jersey zajišťovala společnost Colgan Air. Stroj na předměstí Buffala ve státě New York havaroval a při neštěstí zahynulo 49 cestujících a členů posádky a jeden člověk na zemi.

Někteří z cestujících, kteří si kupovali lístek u Continentalu, ani netušili, že poletí i s Colgan Air. NTSB nyní zjišťuje, jak byly otázky bezpečnosti ošetřeny ve smlouvě mezi Continentalem a Colgan Air a jak mají velcí přepravci smluvně zajištěnou úroveň bezpečnosti v provozu jejich menších partnerů.

Pro lidi létající po celých Spojených státech jde o důležité otázky. Regionální aerolinie nyní zajišťují polovinu vnitrostátních letů a představují čtvrtinu obsazených sedadel. A pro více než čtyři sta menších správních celků zajišťují jediný pravidelný letecký provoz.

Ve všech šesti posledních smrtelných nehodách na vnitrostátních trasách sehrály roli regionální společnosti. Ve čtyřech z nich přitom jako faktor působil výkon pilota, včetně případu u Buffala, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK