Valero je zpět v zisku, National Oilwell překonal odhady

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco/New York 26. října (ČTK) - Největší americká rafinerie Valero Energy se ve třetím čtvrtletí vrátila k zisku a lépe než se čekalo si vedla také společnost National Oilwell Varco. Ta je největším americkým výrobcem zařízení pro těžbu ropy. Obě firmy předložily i solidní růstový plán, na což jejich akcie reagovaly růstem.

Čistý zisk Valera činil 292 milionů dolarů (asi 5,2 miliardy Kč), proti ztrátě 629 milionů dolarů před rokem. Za návratem k zisku je především silný růst tržeb, který činil 20 procent na 22,21 miliardy dolarů. Zisk na akcii dosáhl 51 centů proti ztrátě 1,12 USD.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že Valero bude mít zisk na akcii 48 centů a tržby 20,19 miliardy dolarů. Akcie firmy zpevnily asi o dvě procenta.

Provozní zisk se meziročně zvýšil o 2,79 USD na barel, a to díky vyšším maržím u nafty a vyššímu objemu. Třetí čtvrtletí bylo druhé v řadě, kdy už je Valero zpět v zisku. Předtím byl podnik čtyři čtvrtletí ve ztrátě.

National Oilwell Varco vytvořila zisk 404 milionů dolarů (asi 7,1 miliardy Kč), což je pouze nepatrný nárůst proti zisku 401 milionů dolarů, jehož firma dosáhla před rokem. Zisk na akcii bez jednorázových účetních položek činil 97 centů, zatímco analytici v průměru počítali se ziskem 90 centů na akcii.

Tržby se ale o dvě procenta snížily a dosáhly 3,01 miliardy dolarů (asi 53,3 miliardy Kč). Firmě pomáhá růst těžby ropy v Severní Americe a vedení podniku také avizovalo, že firma je připravena k akvizicím. Ty by měly urychlit její další růst. Akcie National Oilwell Varco tak zpevnily o více než devět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK