Japonské akcie mírně zpevnily, v růstu pokračuje i dolar

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. října (ČTK) - Ceny japonských akcií se v průběhu dnešního obchodování zvyšovaly, zisky ale neudržely a během se dostaly i do ztrát. Hlavní index tak nakonec vzrostl jen velmi slabě. Na devizových trzích se dál zvyšuje kurz dolaru, který ale podle analytiků zřejmě pouze koriguje hluboké ztráty z předchozích týdnů.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 9,65 bodu a den uzavřel vyšší o 0,1 procenta na hodnotě 9387,03 bodu. Širší index Topix ale klesl pouze o 0,02 procenta na 817,76 bodu.

Trh o většinu zisků přišel hlavně kvůli situaci na okolních trzích. Dolů zamířil například Hongkong a Šanghaj, které pak stáhly i burzu v Tokiu. V Japonsku se nedařilo hlavně akciím bankovních titulů, kde se řada investorů rozhodla vybrat zisky.

Na devizových trzích dál zpevňuje dolar, který si připsal zisky jak vůči euru, tak vůči japonskému jenu. Na kurz dolaru má v poslední době značný vliv očekávaná další fáze takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, ke které se patrně chystá americká centrální banka (Fed). Je ale otázkou, v jakém rozsahu tento krok bude.

Ekonomický server The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že Fed na schůzce svého měnového výboru příští týden oznámí pozvolné nákupy státních dluhopisů. WSJ píše, že Fed patrně oznámí program nákupu dluhopisů americké vlády v objemu několika set miliard dolarů, které bude nakupovat v průběhu příštích měsíců.

Euro k dolaru si dnes odepsalo 0,3 procenta na 1,3820 USD, během dne ale jeho kurz oslabil až na 1,3802 USD. Dolar k jenu přidal 0,2 procenta na 81,63 JPY, a dál se tak vzdálil nejnižší hodnotě za posledních 15 let. Ta činila 80,41 JPY a dolar se na ní ocitl začátkem týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK