Studio DreamWorks Animation zdvojnásobilo zisk díky Shrekovi

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 27. října (ČTK) - Americký výrobce animovaných filmů DreamWorks Animation v letošním třetím čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na 39,8 milionu dolarů (710 milionů Kč) díky úspěchu nového dílu série o dobrodružstvích zlobra Shreka. Oznámila to v noci na dnešek firma, která v loňském třetím čtvrtletí vydělala 19,6 milionu dolarů.

Celkové tržby společnosti meziročně stouply o 39 procent na 188,9 milionu dolarů. Zhruba 120 milionů pocházelo z promítání filmu Shrek: Zvonec a konec v kinech mimo Spojené státy. V USA měl film premiéru již v květnu. Generální ředitel firmy Jeffrey Katzenberg upozornil, že 60 procent tržeb pocházelo u nového dílu Shreka z trojrozměrných projekcí.

Katzenberg odmítl obavy, že trojrozměrné filmy by mohly být pouze krátkodobým módním výstřelkem. "Skutečnost, že šest z deseti nejúspěšnějších (amerických) domácích filmů v roce 2010 je trojrozměrných, ukazuje, že spotřebitelé tento vzrušující a revoluční nový formát stále přijímají s otevřenou náručí," řekl.

Společnost již dříve uvedla, že letošek bude nejlepším rokem v její historii. Příští týden bude mít ve Spojených státech premiéru její nejnovější film Megamysl. DreamWorks Animation má v plánu vydávat každé dva roky pět filmů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK