PVK vyrobily do září o necelé procento méně vody, ubylo havárií

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vyrobily za letošní tři čtvrtletí 92,6 milionu metrů krychlových vody, což bylo o 0,8 procenta méně než ve stejném období předchozího roku. Počet havárií se snížil o osm procent, přibývá však havárií většího rozsahu, které omezují dodávku vody většímu počtu obyvatel. ČTK to dnes sdělil mluvčí společnosti Ondřej Pokorný.

Spotřeba vody v Česku klesá dlouhodobě, obvykle rychleji než letos. Podle Pokorného v letošním roce pokles spotřeby vody částečně zbrzdily vyšší teploty v letních měsících.

Množství havárií většího a velkého rozsahu do konce září vzrostlo o 13 procent na 216 z loňských 188. Mezi největší patřily havárie vodovodního řadu v ulici Kopanina v Praze 5 a v Koněvově ulici v Praze 3.

Téměř ve dvou třetinách případů byla příčinou poruchy koroze, 30 procent pak způsobily pohyby půdy, například v důsledku mrazu. Průměrný čas přerušení dodávky vody činil osm hodin a 51 minut, za poslední dva roky se snížil téměř o pět hodin.

PVK, které jsou součástí skupiny Veolia Voda, dodávají vodu 1,25 milionu obyvatel Prahy a dalším 200.000 lidem ze Středočeského kraje a kraje Vysočina. V závěru loňského roku zaměstnávala firma 1071 pracovníků. Loni PVK meziročně klesl zisk o více než třetinu na 401 milionů korun. Společnost naopak mírně zvýšila obrat na 4,8 miliardy korun z předloňských 4,76 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK