Výrobce elektroniky Canon prudce zvýšil provozní zisk

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. října (ČTK) - Japonský producent elektroniky Canon ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk o téměř 75 procent na 104,4 miliardy jenů (asi 22,7 miliardy Kč) díky silnému prodeji digitálních fotoaparátů a kancelářských zařízení. Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem digitálních fotoaparátů na světě. Zlepšila rovněž svůj celoroční výhled.

Společnost vykazuje meziroční růst zisku již čtyři čtvrtletí za sebou. Firma nyní v celém letošním roce počítá s provozním ziskem 390 miliard jenů. V předchozí prognóze přitom celoroční zisk odhadovala na 360 miliard jenů. Canon nicméně zůstává o něco opatrnější než analytici, kteří v průměru očekávají zisk přes 396 miliard jenů.

Firma se podobně jako další japonští exportéři potýká s rostoucím kurzem domácí měny, který po přepočtu snižuje hodnotu zahraničních příjmů. Americký dolar se tento týden vůči japonskému jenu propadl až na nové 15leté minimum 80,41 JPY.

Akcie společnosti Canon od začátku letošního roku oslabily o zhruba 5,5 procenta. Vedly si tak lépe než hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei, který se propadl o 12 procent. Výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí firma zveřejnila až po skončení dnešního obchodování v Tokiu, upozornila agentura Reuters.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK