Aerolinie nabídnou v zimě na Ruzyni o tři procenta více sedaček

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Letecké společnosti nabídnou během zimního letového řádu na letišti Ruzyně o tři procenta větší kapacitu než před rokem. Oproti minulé zimě se také zvýší počet vzletů a přistání. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci letiště. Zimní letový řád platí od 31. října do 25. března.

Novinkou je například příchod ruské letecké společnosti Air Company POLET, která bude zajišťovat spojení do Voroněže, novou destinací je i britský Newcastle, kam bude létat nízkonákladová firma Jet2. Naopak České aerolinie některé linky opustí, mezi nimi například Marseille nebo Soluň.

České aerolinie si přesto podrží pozici lídra pražského trhu, týdně budou vypravovat z Ruzyně 543 odletů, druhá Lufthansa 89 a třetí easyJet 50. Podle jednoho z ředitelů letiště Jiřího Pose se zahraničním aeroliniím daří plně nahradit výpadek po ČSA.

Oproti minulé zimě by měly posílit charterové lety, u kterých se podle nynějších předpokladů zvýší počet startů a přistání meziročně o téměř 14 procent, u nízkonákladových dopravců nárůst činí 4,3 procenta, u klasických síťových dopravců o 1,6 procenta. Vzletů a přistání může být v zimní sezoně až 52.000.

Letiště Praha odbavilo od ledna do konce září 8,94 milionu cestujících, což je meziročně o 0,37 procenta méně. Zhruba stagnaci očekává vedení letiště i k závěru roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK