Koruna mírně klesla k dolaru a posílila k euru

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Koruna dopoledne při trvající pesimistické náladě na trzích dále mírně oslabila vůči dolaru a proti euru si nepatrně polepšila. V 10:30 byla podle údajů Patria Online v porovnání s úterním závěrem k dolaru slabší o pět haléřů na 17,84 Kč/USD, k euru naopak o tři haléře posílila na 24,65 Kč/EUR.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se dnes na akciové trhy vrátila negativní nálada. To spolu s posilujícím dolarem vytváří tlak na středoevropské měny.

"Do hry dnes vstoupí polská centrální banka, která bude rozhodovat o sazbách. Větší část trhu počítá s jejich stabilitou, ale očekávání růstu jsou také poměrně silná. Pokud rovnou sazby nevzrostou, měla by přijít aspoň jasná indikace, že se tak stane do konce roku. To by mohlo zlotý podržet při nepříznivém vnějším vlivu a podpořit i zbytek regionu," doplnil Vlk.

Dolar k euru posílil na 1,382 USD/EUR. "Dolar zůstává v zajetí očekávání a spekulací ohledně další měnové stimulace ze strany Fedu (americké centrální banky). Poté, co se trh utvrdil v názoru, že tento krok přijde, se pozornost více zaměřuje na načasování a velikost kvantitativního uvolňování. Momentálně se ke slovu dostávají spekulace, že sice Fed o spuštění akce rozhodne, ale objem bude menší a peníze se budou uvolňovat postupně. Dolar díky tomu získává proti euru i jenu," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK