Do tendru Lesů ČR za 2,6 mld. Kč se přihlásilo 67 firem

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 27. října (ČTK) - Do tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesní práce a prodej dřeva pro rok 2011 se přihlásilo 67 subjektů. Hodnota soutěžených prací je asi 2,6 miliardy korun. Do soutěže se přihlásily všechny významné firmy českého lesnictví v čele se společnostmi Less & Forest a Wotan Forest. ČTK to zjistila při dnes zahájeném otevírání obálek s nabídkami. LČR patří polovina lesů v zemi.

Společnosti soutěží o kontrakty na 108 územních jednotkách. Firmy mohly podat nabídky na libovolný počet jednotek. "Vítězové na jednotlivých částech zakázky by měli být známi do konce listopadu," řekl ČTK mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Poznamenal, že podnik ne svém webu do tří dnů po otevření všech obálek zveřejní seznam nabídek včetně nabídnuté ceny. Ta je hlavním kritériem soutěží.

Otevírání obálek je veřejné a dnes mu bylo přítomno několik desítek zástupců lesnických firem. Po otevření obálky je oznámeno, zda je nabídka uchazeče úplná. Zveřejněna je i nabídnutá cena. Uchazeči si tak mohou prakticky ihned udělat představu o tom, jak si stojí ve srovnání s konkurencí.

Vítězné lesnické firmy budou v lesích dělat těžbu a pěstební práce. Pokácené a změřené kmeny firmy od podniku za vysoutěženou cenu koupí a dál je budou zpracovávat a prodávat. Vítězové tendrů budou muset minimálně pětinu objemu čtvrtletně vytěžené dřevní hmoty nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem, tedy obchodovat s ním na burze.

Jednoroční tendr je jakýmsi nouzovým řešením a má zabránit přerušení lesních prací po 1. lednu 2011. Původní obří desetiletý tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině letošního května.

I nynější jednoroční tendr vyvolal kritiku ze strany ekologů a menších dřevozpracujících firem. LČR slíbily, že letos aktualizují střednědobou i dlouhodobou koncepci těžby tak, aby bylo možné včas připravit a vyhlásit novou zakázku na lesní práce s účinností od 1. ledna 2012.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy podle něj prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR.

V minulosti byly tendry LČR předmětem tvrdých sporů mezi lesnickými firmami a státním podnikem. LČR firmy původně nevybíraly v řádných tendrech, jak to státním podnikům ukládá zákon. Antimonopolní úřad na to dokonce udělil firmě výjimku. Na začátku roku 2006 po konzultaci s Evropskou komisí své stanovisko změnil.

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK