Whirlpoolu klesl čtvrtletní čistý zisk o devět pct na 79 mil. USD

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. října (ČTK) - Největšímu světovému výrobci domácích spotřebičů Whirlpool klesl za třetí čtvrtletí čistý zisk o devět procent na 79 milionů dolarů (zhruba 1,4 miliardy Kč). Výsledek přesto překonal očekávání analytiků na Wall Street. Whirlpool v dnešní zprávě také ponechal beze změny odhad zisku za celý rok.

Zisk Whirlpoolu bez mimořádných příjmů a výdajů dosáhl 2,22 dolaru na akcii, zatímco analytici očekávali 1,76 dolaru. Tento výsledek zahrnuje jednorázové výdaje 1,20 dolaru na akcii, které si vyžádaly soudní pře.

Americké ministerstvo spravedlnosti v září oznámilo, že se Whirlpool a jeho japonský rival Panasonic dohodli na pevných cenách chladicích kompresorů. Divize obou koncernů uznaly vinu a za své role v kartelu zaplatí přes 140 milionů dolarů.

Čtvrtletní tržby Whirlpoolu téměř stagnovaly na 4,52 miliardy dolarů, přestože v Severní Americe a Evropě klesly. Firma těžila z odbytu v Latinské Americe a Asii a díky tomu překonala i očekávání tržeb, které analytici odhadovali na 4,49 miliardy dolarů.

Whirlpool dodal, že se v jeho výsledcích odrazily i vyšší materiálové náklady a nižší prodejní ceny. Tento trend ale částečně vyrovnalo snižování nákladů a zvyšování produktivity. Koncern stále předpokládá, že v letošním roce vytvoří zisk na akcii bez mimořádných položek 9,56 až 10,06 dolaru, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK