Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA vzrostly díky dopravě

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. října (ČTK) - Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA za září vzrostly o 3,3 procenta díky sektoru dopravy, především poptávce po dopravních letadlech. Podniky ale utrácely méně za počítače a stroje, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu. Výsledek byl vyšší, než se mezi analytiky na Wall Street předpokládalo.

Zářijový nárůst byl nejvyšší od ledna; v srpnu se zakázky na velké průmyslové zboží včetně letadel snížily po revizi o jedno procento. Ekonomové podle agentury Reuters odhadovali nárůst celkových objednávek na dvě procenta.

"V konečném výsledku je zboží dlouhodobé spotřeby zklamáním," reagoval investiční ředitel společnosti Solaris Asset Management Tim Ghriskey. "Celkové výsledné číslo je určitě velmi silné, zahrnuje ale kolísavá data ze sektoru dopravy, a to je komponent, který se těžko předpovídá," dodal.

Bez zahrnutí sektoru dopravy klesly zakázky o 0,8 procenta, zatímco v srpnu se o 1,9 procenta zvýšily. Výdaje společností na kapitálové zboží pak klesly o 0,6 procenta, když v srpnu vyskočily o 4,8 procenta. Tento indikátor přitom slouží jako spolehlivý ukazatel podnikových investic do ekonomiky, napsaly Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK