Nečas: Prioritou Česka pro summit EU je fiskální disciplína

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Prioritou vlády pro summit EU v Bruselu je vytvoření mechanismů k zajištění vynutitelné fiskální disciplíny, řekl dnes v Senátu premiér Petr Nečas. Důležité je podle něj také rozšíření makroekonomického dohledu a vytvoření stálého rámce pro řešení krizí v eurozóně.

Premiér se podobně vyjádřil i na dnešním jednání sněmovního evropského výboru. "Stabilita eura je pro nás zásadní, ač nejsme členem eurozóny," uvedl Nečas. Česká vláda je podle něj připravena ke kompromisům, bude však zároveň usilovat o to, aby se výsledek jednání co nejvíce blížil jejím představám.

Premiér uvedl, že vláda souhlasí s vyzněním dokumentu o vynucování fiskální disciplíny, který připravil evropský tým odborníků. Poukázal také na to, že Česko už dříve odmítlo snahy, aby národní rozpočty mohl kontrolovat Brusel a do parlamentů šly se stanoviskem Evropské komise.

Horkým tématem je podle Nečase diskuse o případné změně Evropské unie, kterou otevřelo Německo s Francií. Česká vláda je ochotna vyslechnout argumenty pro změny a debatovat o nich, výsledkem ovšem nemohou být přesuny národních pravomocí na evropskou úroveň, uvedl Nečas. Pokud by se tak stalo, vláda by chtěla vyhlásit referendum, podotkl premiér.

V Bruselu se bude ve čtvrtek a v pátek debatovat rovněž o možném navýšení závazku unie snížit emise skleníkových plynů nad současný cíl 20 procent. Podle českého stanoviska by to muselo být podmíněno zapojením dalších států. Jednostranné zvyšování závazku by bylo podle Nečase politicky neprozřetelné a ekonomicky za hranicí neprozřetelnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK