Poslanci podpořili rozpočet, k fotovoltaice už se nedostali

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Poslanci dnes v prvním čtení schválili základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Schválili jeho příjmy, výdaje, schodek i způsob jeho vypořádání. K projednání vládních návrhů na omezení podpory výroby elektřiny ze slunce, které si zařadili na dnešek hned po rozpočtu, se už nedostali. Sněmovna se sejde opět v pátek, ve čtvrtek, kdy je státní svátek, nezasedne.

Rozpočet poslancům přiblížili premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Navrhovaný schodek 135 miliard korun, tedy 4,6 procenta hrubého domácího produktu, je podle ministra financí nepřekročitelný. Pokud by se státní příjmy vyvíjely lépe, než se očekává, budou použity na snížení deficitu. Pokud by příjmy byly nižší, vláda by snížila výdaje, zdůraznil. Stát plánuje vybrat 1044 miliard korun. Jeho útraty se vyšplhají na 1179 miliard korun.

Návrh rozpočtu tradičně kritizovala opozice. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že sociální demokraté sice pro rozpočet hlasovat nebudou, nebudou ale zdržovat jeho projednání, aby tak nepřivodili riziko rozpočtového provizoria. To může nastat, pokud by sněmovna nestihla rozpočet schválit do konce roku.

Poslanci už se nestačili dostat ke dvěma předlohám, které omezují podporu výroby elektřiny ze slunce a mají zabrzdit nárůst cen proudu pro odběratele. První z nich vláda předložila tak, aby ji mohli poslanci schválit již v prvním čtení. Tato novela omezuje podporu takzvaných ostrovních provozů, což jsou elektrárny, které nejsou zapojeny do distribuční sítě. To podle vlády umožňuje podporu výroby elektřiny i pro vlastní spotřebu. Systém pak nemotivuje tyto výrobce, aby elektřinou šetřili.

Rovněž zužuje podporu jen na solární panely na střechách nebo pláštích budov. Sociální demokraté oznámili, že zrychlené projednávání tohoto návrhu nebudou vetovat. Novinářům to dnes řekl místopředseda strany Milan Urban. "Sociální demokracie nebude vetovat to rychlé projednání vládního návrhu, tedy nedala žádné veto tak, aby tento návrh mohl být projednán a schválen v prvním čtení," uvedl Urban.

Druhá z vládních předloh obsahuje totožné ustanovení. Kromě toho ale navíc obsahuje návrh, aby distributoři elektřiny měli právo žádat o dotace ze státního rozpočtu. Tyto dotace by pak použili na výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů, kterou musí od výrobců vykupovat za vyšší cenu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK