Prodej nových rodinných domů v USA za září vzrostl o 6,6 procenta

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. října (ČTK) - Prodej nových rodinných domů v USA za září vzrostl o 6,6 procenta a zvýšily se i jejich ceny. Zásoba domů na trhu ale byla nejnižší za 42 let, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu.

Nových domů se během září po ročním přepočtu prodalo 307.000 proti nerevidovaným 288.000 ze srpna. Analytici dotázaní agenturou Reuters očekávali nárůst na přepočtených 300.000.

V meziročním porovnání ale americký trh s bydlením klesá. Proti září minulého roku byl prodaný počet domů nižší o 21,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Letošnímu září na trhu s domy předcházelo nejhorší léto za téměř pět dekád. Zářijový vzestup přesto není dostatečný, aby byl pro oslabenou ekonomiku vzpruhou. Během tří z posledních čtyř měsíců před zářím vykazoval prodej domů nejhorší čísla od začátku záznamů z roku 1963.

V koupi nemovitostí Američanům brání vysoká nezaměstnanost, přísnější podmínky půjček a nejistota kolem cen domů. Vláda se sice snažila prodej domů podpořit pobídkami, ty ale již vypršely.

Střední prodejní cena domu byla 223.800 dolarů (čtyři miliony Kč) a proti září minulého roku se zvýšila o 3,3 procenta, dodala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK