Švýcarsko se s Německem dohodlo na zdanění německých vkladů

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bern 27. října (ČTK) - Švýcarsko se dnes s Německem dohodlo na vyřešení problému nezdaněných německých aktiv na anonymních účtech u švýcarských bank. Podobně jako v pondělní dohodě s Británií švýcarská vláda Berlínu přislíbila, že uvalí na německé vklady srážkovou daň. Německo tím získá své příjmy, zatímco tradiční institut švýcarského bankovního tajemství zůstane zachován.

Německo bylo jedním z neostřejších kritiků švýcarského bankovního tajemství, kvůli němuž ztrácí miliardy eur daňových příjmů. Berlín dokonce neváhal platit za data o německých klientech ukradená švýcarským bankám, aby mohl stíhat daňové úniky.

Obě strany se dohodly, že počátkem roku 2011 zahájí jednání o konkrétních detailech smlouvy o účtech německých klientů ve Švýcarsku. "Švýcarsko a Německo jsou přesvědčeny, že z vyjednávání vzejde spravedlivé a trvalé řešení v zájmu obou států," uvádí se ve sdělení německého ministerstva financí.

Stejnou předběžnou dohodu uzavřelo Švýcarsko v pondělí s Británií. Německo má na dohodě se Švýcarskem zvláštní zájem, protože Němci mají vzhledem ke geografické blízkosti ve švýcarských bankách aktiva za nejméně 200 miliard eur (pět bilionů Kč). Zatímco za předešlé německé velké koalice CDU a SPD byla jednání se Švýcarskem vesměs zablokovaná, nynější vláda pravého středu je k řešení ochotnější.

O sazbě srážkové daně na vklady Němců a Britů bude nyní Švýcarsko vyjednávat. Podle švýcarského ministra financí Hanse-Rudollfa Merze se tato sazba bude zřejmě země od země lišit.

Švýcarsko se v posledních letech dostalo pod tlak velkých evropských zemí, aby zrušilo tradici bankovního tajemství a přijalo mezinárodní normy, které umožňují vyhledávat daňové úniky. Podařilo se mu však odvrátit hrozbu automatické výměny informací o konkrétních účtech ve prospěch konceptu srážkové daně, která zachová anonymitu účtů, na nichž závisí mohutný švýcarský sektor správy majetku bohatých jednotlivců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK