Kontrola zboží umožňujícího vojenské využití se asi rozšíří

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Kontrola vývozu zboží umožňujícího vojenské využití se zřejmě v souladu s evropskými předpisy rozšíří na jeho tranzit přes území EU. Vztahovat se má také na poskytování zprostředkovatelských služeb souvisejících s tímto zbožím ve třetích zemích. Vládní novelu, která s tím počítá, dnes schválil Senát. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Novela se vztahuje na zboží, které je určeno pro běžné průmyslové a jiné civilní použití, avšak je použitelné také pro vojenské účely nebo na podporu šíření zbraní hromadného ničení.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) senátorům řekl, že novela mimo jiné zpřesňuje důvody pro neudělení příslušných povolení, a to podle závažnosti prokázaných správních deliktů za porušení režimu kontrol. Návrh nově umožňuje potrestat i jednotlivce za nelegální vývoz "zboží dvojího užití" pokutou až do 20 milionů korun.

Kocourkovo ministerstvo získá pravomoci neudělovat povolení k poskytnutí zprostředkovatelských služeb, jestliže konečný uživatel nebo konečné použití uvedené v žádosti nezaručuje, že zboží dvojího použití nebude použito ve spojení se zbraněmi hromadného ničení, raketovými systémy schopnými takové zbraně nést nebo pro vojenské konečné použití.

Sněmovna ani Senát na předloze nic nezměnily. "Pokud se jedná o implementaci předpisů EU, zpozorním a hledám tam 'euroďáblíka'. Tentokrát jsem žádného nenašel, takže mi nezbývá než konstatovat, že dojde k nárůstu administrativy, ale je zřejmě tento nárůst nezbytný," uvedl na adresu novely senátor ODS Petr Pakosta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK