Renault zvýšil čtvrtletní tržby o osm pct na 8,7 miliardy eur

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. října (ČTK) - Francouzská automobilka Renault zvýšila ve třetím čtvrtletí tržby o 7,6 procenta na 8,7 miliardy eur (215 miliard Kč) díky poptávce v mladých ekonomikách. Podnik dnes uvedl, že bez vlivu změn v devizových kurzech by její tržby vzrostly o 3,7 procenta.

Za celý rok předpovídá Renault, že prodej aut v Evropě klesne o pět procent a ve světě se o devět procent zvýší. Předtím podnik Evropě předpovídal pokles o sedm procent a světu osmiprocentní nárůst.

Renault nyní předpokládá, že ve světě letos prodá celkem 2,5 milionu aut. Loni to bylo 2,3 milionu.

Silná poptávka je po autech na mladých trzích, zejména v Brazílii, Rusku, Indii a Číně. Renault uvádí, že mu zahraniční prodej posílil růst tržeb, když si zvýšil podíl na 12 z 15 velkých trhů. Renault ale zatím není v Číně přímo, má tam jen alianci s Nissanem a auta do Číny vyváží. V Rusku má ale 25procentní podíl ve skupině AvtoVAZ.

Renault také oznámil, že v alianci s Nissan Motors jedná se skupinou Trojka Dialog o koupi jejího podílu v podniku AvtoVAZ. Trojka drží ve výrobci Lady těsně přes 20 procent. AvtoVAZ se vrátil do zisku v první polovině roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK