Rusko do měsíce podepíše s Ukrajinou novou dohodu o tranzitu ropy

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 27. října (ČTK) - Rusko a Ukrajina podepíšou do měsíce novou dohodu o tranzitu ropy do zemí Evropské unie a obě země budou dál jednat i o nové dohodě o dodávkách plynu. Sdělili to dnes ruští činitelé, jejichž delegace v čele s premiérem Vladimirem Putinem se zúčastnila mezivládních jednání na Ukrajině.

"Nejpozději do měsíce," řekl ruský ministr energetiky Sergej Šmatko novinářům na otázku, kdy bude podepsána nová dohoda o tranzitu ropy. Rusko letos omezilo tranzit ropovodem Družba přes Ukrajinu poté, co Kyjev zvýšil tranzitní poplatek o 30 procent.

Obě strany jednají o nové dohodě o ropném tranzitu od května. Ukrajinská síť ropovodů přepravila za první dva měsíce roku 15,5 milionu tun ropy, převážně z Ruska.

Putin prohlásil, že Moskva je ochotna jednat s Kyjevem i o nové dohodě o dodávkách ruského plynu, jejíž současná verze se ukrajinské vládě ani po jarní revizi nelíbí. "Jsme připraveni pokračovat v dialogu o všech otázkách a jsem si jist, že vždy najdeme řešení, které uspokojí obě strany," řekl Putin po jednání s ukrajinským premiérem Mykolou Azarovem.

Rusko s Ukrajinou podepsalo v dubnu revizi loňské dohody o plynu. Premiér Azarov však v srpnu prohlásil, že základní cena ruského plynu i v jejím rámci zůstává příliš vysoká a Kyjev bude tlačit na Moskvu, aby ji snížila.

Rusko a Ukrajina loni uzavřely desetiletou dohodu o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu. Nová ukrajinská vláda však uváděla, že dohoda uzavřená předešlou vládou Julije Tymošenkové není vůči zemi spravedlivá. Vláda prezidenta Viktora Janukovyče pak v dubnu zajistila snížení ceny plynu o 100 dolarů za 1000 metrů krychlových výměnou za prodloužení pronájmu přístavu Sevastopol ruské černomořské flotile.

Kyjev však i toto snížení stále považuje za nedostatečné a poukazuje na to, že bez dodatečně dohodnuté slevy by se cena za plyn na konci tohoto roku dostala na 390 dolarů (7000 Kč) za 1000 metrů krychlových. To by byla podle Azarova pro ukrajinskou ekonomiku i obyvatele katastrofa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK