Japonské akcie uzavřely na šestitýdenním minimu

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. října (ČTK) - Japonské akcie dnes navzdory přechodnému nárůstu uzavřely na šestitýdenním minimu. Dolů je tlačily spekulace o tom, že další uvolňování měnové politiky ve Spojených státech nebude tak výrazné, jak se původně předpokládalo.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 0,2 procenta na 9366,03 bodu. To představuje jeho nejnižší konečnou hodnotu od 14. září. Širší index Topix si odepsal 0,4 procenta a uzavřel na 814,33 bodu, napsala agentura Reuters.

Akcie přechodně posílily poté, co japonská centrální banka oznámila, že přesune své příští zasedání na dřívější termín. Chce tak uspíšit zahájení programu na nákup cenných papírů v hodnotě pěti bilionů jenů (zhruba bilion Kč), který v rámci podpory domácí ekonomiky představila začátkem tohoto měsíce. "Je povzbudivé vidět, že centrální banka učinila krok k rychlému zavedení těchto opatření," uvedl analytik Tomomi Jamašita ze společnosti Shinkin Asset Management.

Akcie si však své zisky neudržely, protože pozornost investorů se obrátila zpět k zasedání americké centrální banky (Fed), které se uskuteční příští týden. Všeobecně se očekává, že Fed podnikne nové kroky na podporu domácí ekonomiky, v poslední době však roste nejistota ohledně rozsahu těchto opatření.

"Investoři kvůli spekulacím kolem Fedu prodávají akcie, aby snížili svá rizika. Světové ceny akcií jsou pod tlakem, což stahuje index Nikkei dolů," upozornil analytik Keniči Hirano ze společnosti Tachibana Securities.

Na devizovém trhu dolar mírně oslabil poté, co v úterý posiloval kvůli nejistotě ohledně opatření Fedu. V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,3818 USD. Vůči japonskému jenu dolar klesl o 0,2 procenta na 81,60 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK