Počet nezaměstnaných v Německu v říjnu klesl pod tři miliony

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Německu v říjnu klesla na sedm procent ze 7,2 procenta v předchozím měsíci. Oznámil to dnes spolkový úřad práce. Dodal, že počet nezaměstnaných se snížil o 86.000 na 2,945 milionu osob.

Ještě výraznější zlepšení vykázal německý trh práce ve srovnání se stejným loňským obdobím, kdy činila míra nezaměstnanosti 7,7 procenta. Počet nezaměstnaných se meziročně snížil o 283.000 osob. "Trh práce těží z dobrého vývoje ekonomiky," uvedl šéf úřadu Frank-Jürgen Weise. "Poptávka po pracovní síle je vysoká," dodal.

Německá vláda minulý týden více než zdvojnásobila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 1,4 procenta. V loňském roce se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Ve druhém čtvrtletí německá ekonomika díky silnému vývozu stoupla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,2 procenta, tedy nejrychleji od znovusjednocení země. Meziročně se HDP zvýšil dokonce o 4,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK