Ekonomická nálada v eurozóně i v EU se v říjnu zlepšila

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. října (ČTK) - Ekonomická nálada v eurozóně se v říjnu překvapivě zlepšila. Evropská komise dnes oznámila, že index nálady pro eurozónu stoupl na 104,1 bodu ze zářijových 103,2 bodu. Analytici přitom počítali s jeho stagnací. Zlepšila se i ekonomická nálada v celé Evropské unii, kde se index zvýšil o půl bodu a dosáhl rovněž 104,1 bodu.

"Ekonomická nálada v eurozóně v říjnu povzbudivě prodloužila svůj růstový trend, když dosáhla 34měsíčního maxima. Spotřebitelská důvěra byla stabilní na nejvyšší úrovni od ledna 2008, zatímco většina podnikatelských sektorů zaznamenala další růst nálady na nejvyšší úroveň od přelomu let 2007 a 2008," uvedl ekonom Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight.

Evropská komise minulý měsíc prudce zvýšila odhad růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie pro celý letošní rok. Hospodářství zemí platících eurem by mělo vzrůst o 1,7 procenta, původně komise odhadovala 0,9 procenta.

V samotném druhém čtvrtletí se ekonomika eurozóny podle posledních údajů statistického úřadu Eurostat zvýšila o procento proti předchozím třem měsícům, kdy stoupla o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK