Daimler prudce zvýšil čtvrtletní zisk, zlepšil výhled

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. října (ČTK) - Německý automobilový koncern Daimler ve třetím čtvrtletí prudce zvýšil čistý zisk na 1,6 miliardy eur (téměř 40 miliard Kč) z pouhých 56 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Zlepšila rovněž celoroční výhled, a to již potřetí v letošním roce.

Čtvrtletní tržby společnosti meziročně stouply o 30 procent na více než 25 miliard eur. K jejich růstu přispěl silný prodej ve Spojených státech a Číně. Provozní zisk se více než zpětinásobil na 2,4 miliardy eur. Výrazně tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 1,8 miliardy eur.

Firma předpokládá, že v celém letošním roce provozní zisk překoná sedm miliard eur. V červencové prognóze přitom celoroční provozní zisk odhadovala na šest miliard eur. "Světová ekonomika samozřejmě ještě není tak stabilní, jako byla před recesí, ale my věříme, že budeme na svých trzích i nadále úspěšní," uvedl generální ředitel společnosti Dieter Zetsche.

Objem prodeje ve čtvrtletí meziročně stoupl o 23 procent na 475.100 vozů. Společnost Daimler je známá především produkcí luxusních automobilů Mercedes-Benz. Vyrábí ale také malé automobily Smart, limuzíny Maybach a nákladní vozy i autobusy.

pmh sap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK