Výrobce elektroniky LG vykázal rekordní provozní ztrátu

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 28. října (ČTK) - Jihokorejský výrobce elektroniky LG Electronics se ve třetím čtvrtletí propadl do rekordní provozní ztráty 185 miliard wonů (téměř tři miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která ve stejném loňském období hospodařila s provozním ziskem 851 miliard wonů. Čistý zisk se meziročně propadl o 99 procent na 7,6 miliardy wonů.

Za provozní ztrátou stála především divize mobilních telefonů, která prodělala rekordních 304 miliard wonů. Divize se dostala do potíží kvůli zpožděním při uvádění nových produktů na trh, nedostatku populárních modelů a pomalé reakci na rychlý růst poptávky na trhu s chytrými telefony. LG je třetím největším výrobcem mobilních telefonů na světě.

"Domnívám se, že největším problémem strategie LG v oblasti chytrých telefonů je, že firma špatně posoudila situaci na trhu a reagovala se zpožděním. Protože však v této oblasti značně investuje do vývoje a výzkumu, mohla by své zpoždění dohnat," upozornil jeden z analytiků makléřské společnosti SK Securities.

Dodávky mobilních telefonů LG meziročně klesly o deset procent na 28,4 milionu kusů. LG je rovněž druhým největším výrobcem televizorů na světě. V současnosti se však v tomto sektoru potýká s rostoucí cenovou konkurencí. Prodej televizorů LG s plochou obrazovkou nicméně stoupl o 37 procent na rekordních 6,6 milionu kusů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK