EBRD zvýšila odhad růstu mladých tržních ekonomik v Evropě

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. října (ČTK) - Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) zvýšila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu pro skupinu mladých tržních ekonomik v Evropě. Zatímco dosud počítala v této oblasti s růstem o 3,5 procenta, nyní předpokládá, že HDP se v letošním roce v této skupině zemí zvýší o 4,2 procenta.

EBRD nicméně upozorňuje, že ve jihovýchodní části Evropy vyhlídky nejsou tak dobré. Tato část je více náchylná k tomu, aby pocítila dopadů problémů, s nimiž se potýká Řecko. Česká republika už v těchto přehledech nefiguruje. EBRD, stejně jako některé další instituce, už Českou republiku neřadí mezi tranzitivní ekonomiky, ale mezi vyspělé země.

Střední a východní Evropa, jak ji chápe EBRD, má 29 zemí. Region se nyní dostává z nejhorší recese od rozpadu komunismu před 20 lety. Právě po pádu komunismu byla EBRD založena, aby zemím v této oblasti pomohla s transformací od centrálně plánované ekonomiky na tržní hospodářství. Banka má sídlo v Londýně.

EBRD ve své nejnovější zprávě uvádí, že hospodářské oživení v regionu se postupně rozšiřuje a nabírá na síle. Mezi jednotlivými oblastmi jsou ale velké rozdíly. Část zemí těží z růstu cen surovin a přílivu kapitálu, naopak ty, které se žádné významné komodity netěží, se dostávají z recese mnohem hůř.

Na příští rok EBRD zemím střední a východní Evropy předpovídá zpomalení hospodářského růstu na 4,1 procenta. Dosud předpovídala zrychlení růstu na 3,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK