Thomson Reuters zvýšil zisk o 65 procent, po roce rostou i tržby

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. října (ČTK) - Zpravodajská a informační společnost Thomson Reuters vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 268 milionů dolarů (asi 4,8 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 65 procent. K vysokému nárůstu zisku hodně pomohl růst tržeb, byť nepatrný. Firma nedokázala zvýšit tržby celý rok.

Firma se zvolna zotavuje z hospodářského útlumu, který zhoršil situaci finančních společností a dalších podniků, které produkci Thomson Reuters odebírají.

Management je přesvědčen, že situace podniku se nyní zlepšuje rychleji, než vedení firmy původně předpokládalo. Letošní tržby Thomson by měly zůstat minimálně na loňské úrovni, případě se mírně zvýšit. Doposud vedení předpovídalo, že tržby budou beze změn, nebo trochu nižší.

Zisk na akcii činil 32 centů, a zvýšil se tak z předchozích 19 centů před rokem. Bez vlivu jednorázových účetních položek zisk na akcii dosáhl 49 centů, což je lepší výsledek, než se čekalo. Analytici v průměru čekali zisk na akcii 44 centů. Celkové tržby se zvýšily o procento na 3,26 miliardy dolarů (asi 58,2 miliardy Kč). To je nepatrně nad odhadem, který hovořil o tržbách 3,2 miliardy dolarů.

Divize Markets, na kterou dolehla recese v plné síle, během čtvrtletí rovněž zaznamenala zlepšení, i když pouze nepatrné. Tato divize poskytuje služby finančním společnostem, které byly kvůli krizi nuceny propouštět, a tedy omezit také odběr služeb od Thomson Reuters. Do této divize patří i zpravodajství agentury Reuters pro novináře.

Zlepšení zaznamenala také divize Professional, která poskytuje služby právním kancelářím, daňovým a účetním společnostem, případně vědeckým pracovištím a poskytovatelům zdravotní péče. Tato divize zvýšila čtvrtletní tržby o pět procent na 1,41 miliardy dolarů (asi 25,2 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK