Ropa díky příznivé statistice z USA zdražuje

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. října (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v růstu, k němuž jim z velké části pomohla příznivá statistika ze Spojených států. Ta ukázala, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti překvapivě klesl, i když míra nezaměstnanosti se dál drží vysoko.

Krátce před 16:30 SELČ se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 83,80 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší asi o tři čtvrtě procenta. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zdražil v podobném rozsahu na zhruba 82,60 USD.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden po sezonním přepočtu nečekaně klesl o 21.000 na zhruba 434.000. Ocitl se tak nejníže za poslední tři měsíce. Analytici naopak počítali s dalším růstem, byť mírným.

"Údaje o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti pomohly zvýšit cenu ropy hodně nad 82 dolarů. Zvýraznily tak podporu, kterou poskytl slabší dolar a vyšší ceny akcií," reagoval analytik společnosti Tradition Energy Gene McGillian.

Trh nyní čeká na schůzku měnového výboru americké centrální banky (Fed). Ta dala už dříve najevo, že je připravena ekonomice znovu pomoci, pokud se to ukáže jako nezbytné. Analytici předpokládají, že Fed zahájí nové kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, které by spočívalo v dalších odkupech dluhopisů. Schůzka bude příští týden.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 83,78 83,23 New York - Nymex WTI prosinec 82,58 81,94

zdroj: burzy

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK