Merkelová trvá na odebrání hlasovacích práv rozpočtovým hříšníkům

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Dublin 28. října (zpravodaj ČTK) - Německo trvá na požadavku na změnu lisabonské smlouvy o reformě EU, díky němuž by měla eurozóna získat stabilizační nástroj pro řešení krizí, jaká postihla v nedávné době Řecko. Německá kancléřka Angela Merkelová při příjezdu na dvoudenní summit EU, který se nyní koná v Bruselu, také znovu podotkla, že chce i to, aby země nedodržující rozpočtová pravidla byly případně zbaveny hlasovacích práv.

Návrhy Německa a Francie na změnu smlouvy, jejíž vznik a ratifikaci provázely vášnivé a ostré spory, ale v "sedmadvacítce" vyvolávají rozporuplné reakce. Podle českého premiéra Petra Nečase by se v Česku v případě, že by se EU dohodla na nějaké zásadnější změně smlouvy, která by znamenala přenesení pravomocí z národní na evropskou úroveň, zřejmě uskutečnilo o takových úpravách referendum.

"Chci také jednat o odebrání hlasovacích práv. Máme lisabonskou smlouvu, v níž odejmutí práv už existuje, když jsou poškozeny základní hodnoty Evropské unie," podotkla kancléřka. Merkelová zároveň dodala, že hodlá dát jasně najevo, že podle ní politika, která ohrožuje euro a měnovou unii, je politikou, která jde proti základním principům EU.

Před nějakými zásadnějšími změnami smlouvy, které by znamenaly změnu charakteru EU, varoval dnes irský ministr financí Brian Lenihan. Právě jeho země jako jediná o "Lisabonu" rozhodovala v referendu, přičemž se nakonec musela konat dvě tato lidová hlasování, neboť v prvním z nich Irové smlouvě řekli jasné ne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK