Rusko dá Ukrajině možná slevu na nákup zemního plynu

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 28. října (ČTK) - Rusko dá možná Ukrajině v prvním čtvrtletí příštího roku slevu na nákup zemního plynu. Řekl to dnes tamní premiér Mykola Azarov, který jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Rozhovory ale zatím nejsou u konce. Ukrajina v současné době platí za 1000 metrů krychlových 252 dolarů (kolem 4500 Kč).

Azarov podle ruské tiskové agentury Interfax řekl, že pokud se obě strany dohodnou, nová cena by mohla být v pásmu 230 až 235 dolarů (od 4100 do 4200 Kč) za kubík. Podle Azarova se na této ceně oba premiéři předběžně dohodli ve středu.

Otázka cen zemního plynu je pro Ukrajinu velmi citlivá. Kyjev s Moskvou se kvůli cenám energií mnohokrát dostaly do sporu, který vyústil výpadkem zásobování. Ukrajina je klíčovou tranzitní zemí, před kterou proudí nejen plyn, ale i ropa. Bez plynu už byla kvůli výpadku zásobování i část zemí v Evropské unie, kam ropa a plyn z Ruska proudí přes Ukrajinu.

Ukrajina se snaží nynější smlouvu o dodávkách ruského zemního plynu kompletně přepracovat. Její nynější podobu Kyjev považuje za nepřijatelnou. Rusko dalo najevo, že pokud chce Ukrajina levnější plyn, musel by ruský monopolní vývozce plynu Gazprom dostat podíl na ukrajinském systému tranzitních plynovodů.

Ukrajina cenu dováženého plynu pro domácnosti a teplárny subvencuje, což je ale dlouhodobě neudržitelné. V dohodě s mezinárodním měnovým fondem se ukrajinská vláda zavázala, že tyto subvence omezí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK