Exxon Mobil zvýšil zisk o 55 procent; překonal odhady trhu

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 28. října (ČTK) - Americká energetická společnost Exxon Mobil vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 7,35 miliardy dolarů (asi 131,3 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 55 procent. To je lepší výsledek, než čekal trh. Produkce ropy a plynu v největší veřejně obchodované ropné společnosti světa se zvýšila o 20 procent.

Firmě pomohl k růstu zisku především růst cen ropy na světových trzích. Zvýšily se ale i ziskové marže při zpracování ropy. Na ziskovost Exxonu i dalších energetických firem příznivě působí i pokračující oživení globální ekonomiky, díky němuž se zvyšuje poptávka po ropě a plynu.

Zisk na akcii činil 1,44 USD, a zvýšil se tak z předchozích 98 centů, kde byl před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že zisk na akcii bude činit 1,39 USD.

Zisk v divizi průzkumu a těžby, což je hlavní součást firmy, vzrostl o zhruba 36 procent na 5,47 miliardy dolarů (asi 97,7 miliardy Kč). Rafinerská divize čtvrtletní zisk zvýšila dokonce o 257 procent na 1,16 miliardy dolarů (asi 20,7 miliardy Kč).

Ve srovnání s loňským třetím čtvrtletím se cena americké lehké ropy West Texas Intermediate zvýšila asi o 13 procent nad 80 dolarů za barel. Cena zemního plynu na obchodní burze New York Mercantile Exchange meziročně vzrostla dokonce o 23 procent a dostala se na 4,23 USD za milion britských termálních jednotek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK